De slag van de Somme driedaagse reis Slagvelden Eerste Wereldoorlog

 

De slag van de Somme – een driedaagse reis

Programma

Van 1 juli tot 18 november 1916 vond de slag van de Somme plaats, de poging van vooral de Britse opperbevelhebber Sir Douglas Haig de oorlog in één beslissende slag te beëindigen. Ter gelegenheid van de 90-jarige herdenking van deze slag in 2006 schreef prof. dr. Koen Koch De Slag van de Somme 1916 (Amsterdam: Anthos/Manteau ISBN 904141097). In het kader daarvan ontwikkelde hij ook deze speciale driedaagse reis langs de slagvelden van de Somme.

Slag van de Somme -Klik voor een vergroting

We volgen eerst van noord naar zuid de gehele frontlijn waar op 1 juli het Britse leger ten aanval trok: van Gommecourt, waar een afleidingsaanval plaatsvond, en Serre naar Montauban. Daarna besteden we aandacht aan het vervolg van de slag van de Somme. We bezoeken Mametz Wood, waar begin juli hevig werd gevochten en het slagveld van de nachtaanval op 14 juli (Bazentin-le-Petit en Longueval). Ook Delville Wood, Pozières, Guillemont en Ginchy worden bezocht. We volgen het spoor van de tanks, die voor het eerst op 15 september werden ingezet (Flers, Courcelette). Onze reis eindigt op de Butte de Warlencourt, waar in november het offensief in de modder uiteindelijk vastliep.


Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Te bezoeken sites:

* Gommecourt: Gommecourt Wood New Cemetery

* Serre, Sheffield Memorial Park

* Beaumont-Hamel, Hawthorn Ridge en Sunken Road

* Newfoundland Memorial Park

* Thiepval, Memorial to the Missing of the Somme; Leipzig Redoubt

* La Boisselle, La Grande Mine (Lochnagar Crater)

* Fricourt: Duits soldatenkerkhof, Fricourt New British Cemetery en de Tambour, Fricourt British Cemetery ( Bray Road ) en Wing Corner

* Mametz Wood; monument van de 38ste (Welsh) divisie

* Longueval: Caterpillar Valley Cemetery , Delville Wood en het Zuid-Afrikaanse monument

* Guillemont: Guillemont Road Cemetery

* Pozières: de Windmill en Tank Memorial   

*Butte de Warlencourt

  


 

HOME